Edició 2023

El 20 i 21 de novembre del 2023 es va celebrar la primera edició de les Jornades Municipalistes “Ciutat-Europa” al Hub Social de Barcelona. Una edició que va aplegar múltiples representants d’àmbits i sectors diversos, i on a través de cinc sessions es van tractar els reptes següents.

Ponents
Sessió 1

És jurista amb un màster en Migració i Relacions Interculturals. Destaca pel seu compromís amb diferents causes socials, i en especial la seva dedicació professional a l’Associació Pro-habitatge a Madrid, on representava l’entitat en xarxes que treballen amb persones sense llar. Des de l’any 2016 treballa com a responsable de l’àrea de drets a FEANTSA, la federació europea d’entitats que treballen amb persones sense llar, en temes relacionats amb el sensellarisme i el dret a l’habitatge. Actualment, també coordina la xarxa de Housing Rights Watch, que promou l’accés al dret a l’habitatge de les persones sense llar, recolzar litigis estratègics i combatre la criminalització del sensellarisme.

És advocada social amb un postgrau en Direcció i Gestió d’Entitats No Lucratives. La seva trajectòria personal i professional ha estat sempre vinculada al sector social on ha treballat en diferents entitats dedicades a col·lectius en situació de vulnerabilitat social. Actualment és membre de l’equip directiu de la Fundació Arrels i responsable de l’equip jurídic de la mateixa, des d’on assessora i acompanya des d’una perspectiva de drets a persones que es troben en situació de carrer. Així mateix, forma part de l’equip impulsor de la Proposició de Llei de Mesures Transitòries i Urgents per fer front i erradicar el sensellarisme, juntament amb Caritas, Assís, Sant Egidi, Sant Joan de Déu, i la direcció acadèmica del professor Antoni Milian.

És politòleg i sociòleg, i doctor en criminologia. És investigador de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i professor del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra, on també és membre del Grup d’Investigació de Criminologia i Sistema Penal. Com a investigador, s’ha centrat en processos d’exclusió social, d’empobriment i de criminalització de la pobresa, tasca que ha compaginat també amb l’activisme. També ha treballat per organitzacions socials i administracions públiques, destacant l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, col·laborant en la planificació de polítiques d’inclusió i de lluita contra el sensellarisme i altres formes d’exclusió de l’habitatge.

Ponents
Sessió 2

És llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, amb una llarga experiència en la gestió municipal al voltant de l’urbanisme i l’habitatge. De 2015 a 2019 va ser tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Medi Ambient, Mobilitat i Transport, del 2019 al 2021 d’Economia, Habitatge i Qualitat Democràtica, i des de llavors ocupa el càrrec de segona tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme i Habitatge.  

És arquitecta graduada a la Universitat Politècnica de Catalunya i actualment està realitzant un doctorat en Geografia Urbana a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva investigació se centra en programes de rehabilitació urbana integrals per fer front a les desigualtats i la segregació urbana. Amb una experiència prèvia diversificada, ha treballat en projectes d’arquitectura i consultories d’urbanisme, així com a tècnica de recerca i docent a la universitat.

Ponents
Sessió 4

Politòleg i doctor en Ciències Polítiques, amb estudis de Dret, Geografia i Història, i Màrqueting i Vendes. És professor col·laborador de Govern Local i Innovació a la Universitat Oberta de Catalunya, i consultor en comerç de proximitat i desenvolupament local. Paral·lelament, és el director tècnic de la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat, i adjunt a Direcció a la Fundació Barcelona Comerç. També ha estat investigador en polítiques urbanes i grans esdeveniments a l’Institut Universitari Europeu de Florència, i forma i ha format part del moviment educatiu d’AFES, i del tercer sector europeista i de Drets Humans.

Estudis de Ciències Empresarials (Universitat de Girona). Director de Barcelona Comerç, entitat que agrupa 22 eixos comercials de Barcelona, amb més de 4.000 comerços associats als 10 districtes de la ciutat. Anteriorment, va ser gerent amb especialització en comerç i vendes Internacionals, en una empresa familiar gironina, especialitzada en sistemes de protecció solar.  Està compromès i amb responsabilitats de gestió en l’associacionisme esportiu i juvenil de Barcelona.

És llicenciat en Arqueologia, empresari, coautor de diversos llibres i col·laborador en diferents mitjans de comunicació. És especialista en desenvolupament de negoci i cultura digital, i assessora empreses i governs. Va fundar i és president de RocaSalvatella, empresa de serveis focalitzada en el desenvolupament de negocis a partir de les oportunitats que brinda les xarxes i la digitalització. També ha estat director d’Infonomia, director de macroinformática a la Universitat Autònoma de Barcelona, i gerent d’iniciatives en Internet a la Universitat Oberta de Catalunya. També és President de la Fundació puntCAT, i vicepresident de la Fundació Barcelona Music Lab. Per últim, també desenvolupa activitat docent en nombroses universitats i escoles de negoci, sent el director del postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions a la Universitat Pompeu Fabra. 

Ponents
Sessió 5

És llicenciat en dret i economia i en ciència política i sociologia, amb un màster en Estudis Europeus i en Política Exterior Americana. Ha estat consultor al Banc Interamericà de Desenvolupament, i especialista en educació pel Banc Mundial per Llatinoamèrica i el Caribe. Del 2018 al 2019 va ser membre i coordinador del gabinet del Ministre d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya, per passar a ser europarlamentari de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates en el Parlament Europeu. En aquesta legislatura 2019-2024 ha destacat pel seu impuls a la iniciativa “Building European with Local Councillors”. 

És llicenciat en Enginyeria Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un postgrau en Desenvolupament Local i Regional, un altre en Gestió de la Qualitat en empreses de serveis, i un mestratge en Direcció i Gestió Pública per ESADE. 
Director de la Fundació Garrotxa, líder del 1996 al 1999 gestionant les ajudes europees per al desenvolupament local de la comarca de la Garrotxa. Del 1999 al 2011, va exercir com a gerent del Consell Comarcal de la Garrotxa, i posteriorment i fins el 2019 com a gerent de l’Ajuntament d’Olot. Des de llavors, és regidor d’urbanisme i habitatge a l’Ajuntament d’ Olot des de l’any 2019.

És llicenciat en ciències econòmiques, doctor en ciència política i de l’administració per la Universitat Pompeu Fabra, i catedràtic de Ciència Política i Dret Públic a la Universitat de Girona. Ha realitzat les seves activitats de docència i investigació en els àmbits de la gestió pública, del govern local, de la participació ciutadana i l’anàlisi de les polítiques públiques, sent expert en innovació democràtica i modernització de les polítiques públiques. 

Ha estat director general de Participació Ciutadana a la Generalitat de Catalunya entre el 2003 i el 2008, i també director de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP).